Allt du behöver veta om hudsjukdomar

21 Apr, 2022 | aphex-admin232 | No Comments

Allt du behöver veta om hudsjukdomar

Symtomen och svårighetsgraden av hudproblem varierar kraftigt. De kan vara kortsiktiga eller långvariga, smärtsamma eller inte. Situationsfaktorer spelar roll i vissa, medan genetik spelar roll i andra. Det finns mindre och livshotande hudproblem.

Det är viktigt att veta att inte alla tillstånd på huden är ofarliga. Dessa är de vanligaste hudåkommorna att hålla utkik efter; boka tid med din läkare en gång.

Kortlivade hudåkommor

  • Kontaktdermatit, keratosis pilaris och andra kortvariga hudproblem är vanliga.
  • Dermatit på grund av direkt hudkontakt

En av de vanligaste yrkessjukdomarna är kontakteksem. Exponering för kemikalier eller andra irriterande ämnen är ofta en orsak till sjukdomen. Klåda, rodnad och svullnad i huden är alla möjliga biverkningar av exponering för dessa irriterande ämnen. Klåda och rodnad är vanliga symtom på kontakteksem. Typiska behandlingar inkluderar applicering av lotioner lokalt och undvikande av allergenet helt och hållet.

Ett tillstånd är känt som keratosis pilaris

Hudens strävhet orsakas av en sjukdom som kallas keratosis pilaris. Dessa finnar är vanligast på överarmarna, låren och kinderna. De gör inte ont eller kliar i rött eller vitt och är vanligtvis ofarliga. Medicinska krämer kan förbättra hudens utseende, även om de inte krävs för behandling.

Ett långvarigt hudtillstånd

Vissa människor föds med kroniska hudsjukdomar; andra dyker upp senare i livet.

Det är inte alltid klart vad som orsakar dessa sjukdomar. Många kroniska hudåkommor kan behandlas effektivt, vilket möjliggör långa perioder av remission. Dessa tillstånd är obotliga och kan återkomma när som helst. Som ett exempel på ett långvarigt hudtillstånd:

  • pusfyllda finnar i ansiktet på drabbade med rosacea.
  • kraftig klåda och torrhet på huden orsakad av psoriasis
  • en autoimmun sjukdom som gör att stora, ojämna hudfläckar uppstår

Barn med hudåkommor

Hos barn är hudproblem vanliga. Många av samma hudsjukdomar som drabbar vuxna kan också drabba barn, och blöjrelaterade hudsjukdomar kan även drabba spädbarn och småbarn. Barn är mer benägna än vuxna att utveckla hudproblem som är ovanliga hos vuxna på grund av deras högre frekvens av kontakt med andra barn och mikroorganismer. Många av ett barns hudproblem försvinner när de blir äldre, men vissa hudåkommor kan överföras via familjen. De flesta hudåkommor som påverkar barn kan behandlas med aktuella krämer, lotioner eller mediciner.

Hudrelaterade sjukdomssymptom

Symptomen på hudsjukdomar kan variera kraftigt. Hudsjukdomar är inte nödvändigtvis att skylla på typiska symtom på din hud. Blåsor från nya skor eller skav från tighta jeans är två exempel på sådana symtom. Uppkomsten av hudproblem som inte har någon uppenbar förklaring kan signalera närvaron av ett verkligt hudtillstånd som kräver behandling.

Write Reviews

Leave a Comment

No Comments & Reviews