Badar med demens

20 Aug, 2021 | aphex-admin232 | No Comments

Badar med demens

Bad är en särskilt känslig fråga för äldre med demens. De med demens blir lätt förvirrade och misstolkar ofta vad andra gör och säger. Hos sådana individer kan ofta även det minsta som är obehagligt som vatten i ögonen eller öronen få individen att reagera med rädsla eller våld.

En riktlinje för bad utan strid:

Fokusera på personen mer än uppgiften.

Försök att möta individuella preferenser och fokusera på personens välbefinnande. Skydda alltid personens integritet och värdighet (som att täcka personen med en handduk efter att ha stängt av vattnet och vid överföringar)

Vara rörlig!

Ändra ditt tillvägagångssätt för att möta personens behov. Metoder som att sjunga och prata med individen medan du badar kan distrahera honom eller henne från rädslan, ångesten eller skammen att bli badad av någon annan. Var flexibel med proceduren dela upp uppgifter som att tvätta hår och tvätta kroppen.

Använd övertalning, inte tvång.

Hjälp personen att känna kontrollen vid badtiden. Ge val och svara på individuella förfrågningar. Undvik att fråga “Vill du ta ett bad?” när du vet att svaret blir “nej”. Säg istället något som “Det är dags för ditt spa, vill du ha kroppstvätt eller en tvål? Vill du ha den gröna och solbränningen eller den blåa?” Använd ett stödjande och lugnt tillvägagångssätt och beröm personen  RAD ofta. Ställ frågor som inte är irriterande eller som kanske har två eller tre svar. Ibland kan frågor med oändliga möjligheter överväldiga en person med demens som “vad du vill ha på dig?”, Försök att begränsa frågan till 2 eller 3 möjligheter.

Var redo!

Samla allt du behöver för att bada innan du närmar dig personen. Värm rummet (ingen har en bra upplevelse av att bada när de är kalla och våta). Ha handdukar, tvättdukar och kläder redo. Om det behövs, få en duschstol och badmatta säkert på plats. Alla dessa små preparat kan hjälpa till att få personen att känna sig bekväm och avslappnad.

Sluta.

När en person blir orolig, stanna och bedöma situationen. Det är inte “normalt” för en person att gråta, eller slåss under badet. Leta efter en bakomliggande orsak till deras beteende. Vad kan du göra för att förhindra att personen blir mer upprörd? Om du inte kan lugna personen måste du förkorta badet. Tvätta i så fall bara det som är nödvändigt för god hälsa. Om personen blir för orolig eller aggressiv måste du avsluta badet. Försök att avsluta med något trevligt som att bjuda på en kopp kaffe eller en gnidning på ryggen. Detta kan göra det lättare när du kommer tillbaka. Klandra personen senare för att slutföra tvätta kritiska områden om det behövs.

Fråga efter hjälp.

Att prata med andra om sätt att tillgodose personens behov ger dig en möjlighet att hitta olika sätt att göra badet mer bekvämt. Oavsett om det talar till sin familj eller andra vårdare eller vårdpersonal som har behandlat individen, kan dessa konversationer bara hjälpa dig att få en tydligare förståelse för deras personliga tycke och tycke.

Deras förlust av integritet, oberoende och eventuellt värdighet kan vara svårt för den person med demens att förstå. Det finns många faktorer att tänka på när man hanterar bad, eftersom de flesta vårdare är överens om är en av de mest utmanande aspekterna av demens och personlig vård.

För ytterligare information om utmärkta förslag på badande äldre boende med tillståndet, se Alzheimers förening med bad med demens. Besök TrustedCare.co.uk för att hitta en rad demenshem i ditt område som är registrerade hos CQC .

Läs också Matar du narcissistisk tillförsel?

Write Reviews

Leave a Comment

Please Post Your Comments & Reviews

Your email address will not be published.

No Comments & Reviews