Den goda nyheten är att forskare har lärt sig mer om vår hjärnas fantastiska förmåga att förändra och växa nya neurala förbindelser varje dag, även i ålderdom. Detta koncept är känt som neuroplasticitet. Genom forskning om neuroplasticitet har forskare upptäckt att vår minneskapacitet inte är fast, utan snarare formbar som plast.
För att dra full nytta av neuroplasticitet måste du träna din hjärna och ta hand om din kropp. Dessa 25 tips och tricks är några av de mest effektiva metoderna för att förbättra minnet.
Lära något nytt
Minnestyrka är precis som muskelstyrka. Ju mer du använder den, desto starkare blir den. Men du kan inte lyfta samma storlek varje dag och förvänta dig att bli starkare. Du måste ständigt utmana din hjärna. Att lära sig en ny färdighet är ett utmärkt sätt att stärka din hjärnas minneskapacitet.
Det finns många aktiviteter att välja mellan, men viktigast av allt, du måste hitta något som tvingar dig ur din komfortzon och tvingar din fulla uppmärksamhet.
Upprepa och hämta
Varje gång du lär dig en ny information är det mer troligt att du mentalt registrerar den informationen om den upprepas.
Upprepning förstärker de kopplingar vi skapar mellan neuroner. Upprepa det du hör högt. Prova att använda det i en mening. Skriv ner det och läs det högt.
Men arbetet stannar inte där. Forskning visar att enkel upprepning är ett ineffektivt inlärningsverktyg om det används på egen hand. Du måste luta dig tillbaka senare och aktivt försöka hämta informationen utan att titta på var du skrev ner den. Testa dig själv för att hämta informationen är bättre än upprepade studier. Att öva på hämtning skapar mer långsiktiga och meningsfulla inlärningsupplevelser.
“Grupp” eller “bit” information
Gruppering eller delning avser processen att dela in ny information i bitar för att producera färre, större bitar av information. Till exempel kanske du har märkt att det är mycket lättare att komma ihåg ett telefonnummer om de 10 siffrorna är grupperade i tre separata bitar (t.ex. 555-637-8299) snarare än ett långt nummer (5556378299).
Tappa GPS: en
Ett annat vanligt misstag är att förlita sig på GPS: en varje gång du kör. Forskare fann att den förlita sig på källan 2013 som förlitar sig på svarstekniker-till exempel GPS-för navigation, krymper en del av vår hjärna som kallas hippocampus, som är ansvarig för rymdminne och förflyttning av information från korttids- till långtidsminne. Dålig hippocampushälsa är förknippad med demens och minnesminskning.
Om du inte är helt vilse, försök komma till din destination med din hjärna istället för att bara följa instruktionerna på din GPS. Kanske använder GPS för att komma dit, men använd din hjärna för att komma hem. Din hjärna kommer att tacka dig för den extra utmaningen.
Undvik ljusa skärmar innan sängen
Det blå ljuset från mobiltelefon, TV och datorskärmar hämmar produktionen av melatonin, ett hormon som styr din sömn-vakna cykel (dygnsrytm). En dåligt reglerad sömncykel kan verkligen ta hårt på sömnkvaliteten.
Utan tillräckligt med sömn och vila blir nervcellerna i vår hjärna överansträngda. De kan inte längre samordna information, vilket gör det svårare att komma åt minnen. Ungefär en timme före sänggåendet, stäng av dina enheter och låt din hjärna varva ner.