Hur du förbättrar ditt minne

30 Aug, 2021 | aphex-admin232 | No Comments

Hur du förbättrar ditt minne

felhand

Oavsett om du vill skärpa ditt sinne, öka din mentala prestanda eller bevara ditt minne när du åldras kan dessa tips hjälpa.
Närbild av schackbräda, en mans hand som håller en bonde i luften mitt i ett drag

Hur man ökar hjärnkraften i alla åldrar

Ett starkt minne beror på din hjärnas hälsa och vitalitet. Oavsett om du studerar till slutprov, en yrkesverksam professionell som är intresserad av att göra allt du kan för att förbli mentalt skarp eller en senior som vill bevara och förbättra din gråa substans när du åldras, finns det mycket du kan göra för att förbättra ditt minne och mental prestation

De säger att du inte kan lära en gammal hund nya knep, men när det gäller hjärnan har forskare upptäckt att detta gamla ordspråk helt enkelt inte är sant. Den mänskliga hjärnan har en häpnadsväckande förmåga att anpassa sig och förändras – även i ålderdom. Denna förmåga är känd som neuroplasticitet. Med rätt stimulering kan din hjärna bilda nya neurala vägar, ändra befintliga anslutningar och anpassa och reagera på ständigt föränderliga sätt.

Hjärnans otroliga förmåga att omforma sig själv gäller när det gäller inlärning och minne. Du kan utnyttja den naturliga kraften i neuroplasticitet för att öka dina kognitiva förmågor, förbättra din förmåga att lära dig ny information och förbättra ditt minne i alla åldrar. Dessa nio tips kan visa dig hur.

Tips 1: Ge din hjärna ett träningspass

När du har nått vuxen ålder har din hjärna utvecklat miljontals neurala vägar som hjälper dig att snabbt bearbeta och återkalla information, lösa välbekanta problem och utföra vanliga uppgifter med ett minimum av mental ansträngning. Men om du alltid håller dig till de här slitna vägarna ger du inte din hjärna den stimulans den behöver för att fortsätta växa och utvecklas. Du måste skaka saker då och då!

Minne, precis som muskelstyrka, kräver att du ”använder det eller förlorar det”. Ju mer du tränar din hjärna, desto bättre kommer du att kunna bearbeta och komma ihåg information. Men alla aktiviteter är inte lika. De bästa hjärnövningarna bryter din rutin och utmanar dig att använda och utveckla nya hjärnvägar.

Fyra nyckelelement i en bra hjärnförstärkande aktivitet

Det lär dig något nytt. Oavsett hur intellektuellt krävande aktiviteten är, om det är något du redan är bra på, är det inte en bra hjärnövning. Aktiviteten måste vara något som är okänt och utanför din komfortzon. För att stärka hjärnan måste du fortsätta lära dig och utveckla nya färdigheter.
Det är utmanande. De bästa hjärnförstärkande aktiviteterna kräver din fulla och noggranna uppmärksamhet. Det räcker inte med att du tyckte att aktiviteten var utmanande vid ett tillfälle. Det måste fortfarande vara något som kräver mental ansträngning. Till exempel räknas att lära sig spela en utmanande ny musik; att spela en svår pjäs som du redan har memorerat gör det inte.

Det är en färdighet du kan bygga vidare på. Leta efter aktiviteter som gör att du kan börja på en lätt nivå och arbeta dig upp när dina färdigheter förbättras – tryck alltid på kuvertet så att du fortsätter att sträcka ut dina möjligheter. När en tidigare svår nivå börjar kännas bekväm betyder det att det är dags att ta itu med nästa prestandanivå.
Det är givande. Belöningar stödjer hjärnans inlärningsprocess. Ju mer intresserad och engagerad du är i aktiviteten, desto mer sannolikt kommer du att fortsätta göra det och desto större fördelar får du. Så välj aktiviteter som, trots att de är utmanande, fortfarande är roliga och tillfredsställande.

Tänk på något nytt du alltid har velat prova, som att lära dig spela gitarr, göra keramik, jonglera, spela schack, prata franska, dansa tango eller behärska din golfswing. Vilken som helst av dessa aktiviteter kan hjälpa dig att förbättra ditt minne, så länge de håller dig utmanad och engagerad.

Write Reviews

Leave a Comment

No Comments & Reviews