Motion

Motion

Även om mental träning är viktig för hjärnans hälsa, betyder det inte att du aldrig behöver svettas. Fysisk träning hjälper din hjärna att hålla sig vass. Det ökar syre till din hjärna och minskar risken för störningar som leder till minnesförlust, såsom diabetes och hjärt –kärlsjukdom.

Skaffa din Z

Det är en stor skillnad mellan mängden sömn du kan klara av och mängden du behöver för att fungera som bäst. Sanningen är att över 95% av vuxna behöver mellan 7,5 och 9 timmars sömn varje natt för att undvika sömnbrist. Även att snåla med några timmar gör skillnad! Minne, kreativitet, problemlösningsförmåga och kritiskt tänkande äventyras alla.

Men sömn är avgörande för lärande och minne på ett ännu mer grundläggande sätt. Forskning visar att sömn är nödvändig för minneskonsolidering, med den viktigaste minnesförbättrande aktiviteten som sker under de djupaste stadierna av sömn.

Få ett vanligt sömnschema. Gå och lägg dig samtidigt varje kväll och gå upp vid samma tid varje morgon. Försök att inte bryta din rutin, även på helger och helgdagar.

Ta tid för vänner

När du tänker på sätt att förbättra minnet, tänker du på “seriösa” aktiviteter som att brottas med New York Times -korsord eller behärska schackstrategi, eller är det mer lättsamma tidsfördriv – att umgås med vänner eller njuta av en rolig film – som komma att tänka på? Om du är som de flesta av oss är det förmodligen den förra. Men otaliga studier visar att ett liv fullt av vänner och kul har kognitiva fördelar.

Friska relationer: den ultimata hjärnförstärkaren

Människor är mycket sociala djur. Vi är inte avsedda att överleva, än mindre trivas, isolerat. Förhållanden stimulerar våra hjärnor – i själva verket kan interaktion med andra ge den bästa typen av hjärnövning.

Forskning visar att att ha meningsfulla vänskap och ett starkt stödsystem är avgörande inte bara för känslomässig hälsa, utan också för hjärnans hälsa. I en nyligen genomförd studie från Harvard School of Public Health, till exempel, fann forskare att människor med de mest aktiva sociala livet hade den långsammaste minnesminskningen.

Det finns många sätt att börja dra nytta av hjärnan och minnesförstärkande fördelar med att umgås. Volontär, gå med i en klubb, gör det till en punkt att träffa vänner oftare eller nå ut via telefon. Och om en människa inte är till hands, glöm inte värdet av ett husdjur-särskilt den mycket sociala hunden.

Håll stressen i schack

Stress är en av hjärnans värsta fiender. Med tiden förstör kronisk stress hjärnceller och skadar hippocampus, hjärnregionen som är involverad i bildandet av nya minnen och återhämtning av gamla. Studier har också kopplat stress till minnesförlust.

Skratta

Du har hört att skratt är den bästa medicinen, och det gäller både hjärnan, minnet och kroppen. Till skillnad från känslomässiga svar, som är begränsade till specifika områden i hjärnan, engagerar skratt flera regioner i hela hjärnan.

Dessutom aktiverar lyssnar på skämt och tränar slaglinjer områden i hjärnan som är viktiga för lärande och kreativitet. Som psykologen Daniel Goleman noterar i sin bok Emotional Intelligence, “verkar skratt hjälpa människor att tänka bredare och umgås mer fritt.”